Ο Ρόλος της Λογοθεραπείας στα Κέντρα Αυτισμού

Τα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν μόνο προβλήματα στην κοινωνική επικοινωνία, αλλά μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Ο στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει όλες τις πτυχές της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ακουστικής επεξεργασίας.

Οι συνεδρίες λογοθεραπείας θα διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το παιδί και τον θεραπευτή. Για παράδειγμα, το γλωσσικό πρόγραμμα Direct Instruction που λογοθεραπεια περιστερι ονομάζεται Language for Learning μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διδασκαλία της προφορικής γλώσσας σε παιδιά σχολικής ηλικίας με αυτισμό. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 10-11 ετών και περιλαμβάνει καθημερινές συνεδρίες 20 λεπτών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μόλις τρεις μήνες αυτού του τύπου θεραπείας, τα παιδιά με αυτισμό ήταν σε θέση να πουν σωστά λέξεις για να αναγνωρίσουν ορισμένα αντικείμενα.

Ιατρική κλινική αυτισμού στην Αλαμπάμα

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες μορφές λογοθεραπείας μπορούν να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό και τα περισσότερα κέντρα αυτισμού προσφέρουν κάποια μορφή λογοθεραπείας. Για παράδειγμα, η Ιατρική Κλινική Αυτισμού (MAC) που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, δημιουργήθηκε για να είναι ένας οδικός χάρτης για τους γονείς καθώς ασχολούνται με τη διάγνωση του αυτισμού. Η MAC εντοπίζει ειδικούς στη γενετική, τη διατροφή, την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία, την αποκατάσταση, τις διαταραχές ύπνου και την ακουολογία για να επισπεύσει την αξιολόγηση των παιδιών με αυτισμό. Ενώ όλοι αυτοί οι τομείς υποστηρίζονται στο MAC, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα σίτισης, αισθητηριακών, κινητικών, ύπνου, γαστρεντερικών και διατροφικών ζητημάτων. Η MAC προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με έναν διεξοδικό και αλληλεξαρτώμενο τρόπο. Οι γονείς και τα παιδιά τους παραπέμπονται στο MAC από τους παιδίατρους τους. πρώτα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια τα παιδιά αξιολογούνται από το προσωπικό του κέντρου αυτισμού. Έχοντας όλες τις υπηρεσίες κάτω από μια στέγη, οι γονείς μπορούν να εγκαταλείψουν το ραντεβού στο MAC με ένα σχέδιο θεραπείας και μια λίστα πόρων.

Vermont Rural Autism Project

Ένα διαφορετικό μοντέλο κέντρου αυτισμού μπορεί να βρεθεί στο Βερμόντ. Το Vermont Rural Autism Project χρησιμοποιεί εφαρμοσμένη οικογενειακή πρακτική κατά τη διάρκεια της λογοθεραπείας. Η εφαρμοσμένη πρακτική με επίκεντρο την οικογένεια είναι μια ειδική παρέμβαση που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ενθαρρύνει τους θεραπευτές να συμπεριλάβουν γονείς και οικογένειες ως μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Οι οικογένειες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και να συνεργάζονται με θεραπευτές. Το Vermont Rural Autism Project ήταν ένα 3ετές πρόγραμμα που ξεκίνησε ως οικογενειακό πρόγραμμα με ειδικά εκπαιδευμένους λογοθεραπευτές. Η στενή συνεργασία με οικογένειες μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένους λογοθεραπευτές. Ορισμένες οικογένειες μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικές με τον θεραπευτή και άλλες μπορεί να μην είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στη θεραπεία. Ορισμένοι θεραπευτές και οικογένειες, ωστόσο, είναι σε θέση να συνδεθούν με ειδικούς τρόπους που είναι απίστευτα ωφέλιμοι για το παιδί.

Μάθετε περισσότερα για τη Λογοθεραπεία

Ο αυτισμός είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τον Νόμο για την Εκπαίδευση των Ηνωμένων Πολιτειών με Αναπηρία (IDEA) του 2004. Το κόστος της λογοθεραπείας καλύπτεται συχνά από την κυβέρνηση μέσω αυτού του νόμου.

Επισκεφτείτε το Healing Thresholds για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λογοθεραπεία και άλλες θεραπείες αυτισμού.

Η Lara Pullen, PhD είναι η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του [http://autism.healingthresholds.com]. Το Healing Thresholds Autism Therapy είναι ένας δωρεάν ιστότοπος και ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφιερωμένο στη θεραπεία της ζωής των οικογενειών που αγγίζονται από τον αυτισμό. Παρέχουν ολοκληρωμένα ενημερωτικά δελτία θεραπείας, καθημερινές ενημερώσεις της έρευνας και ειδήσεων για τη θεραπεία αυτισμού και έναν παγκόσμιο κατάλογο θεραπευτών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον αυτισμό. Ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη λογοθεραπεία — συν περιλήψεις ερευνών, ειδήσεις και σχόλια — είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση [http://autism.healingthresholds.com/therapy/speech-therapy].